A bojler szó az angol boiler szóból ered, melynek jelentése: forraló. Ez elég sokat el is árul a készülék funkciójáról: háztartásban felhasznált meleg vizet állít elő, tárol és tart melegen. A hagyományos bojlerek fűtőanyag (elsősorban földgáz) elégetésével nyerik az energiát a víz felmelegítéséhez. Létezik azonban ma már elektromosságot használó villanybojler, sőt, napenergiával vagy hőszivattyúval működő bojler is.

A bojler eredete

Ma már mi sem természetesebb, mint hogy az otthonunkat bojler tartja melegen. . Sőt, van hogy egy gázbojler állítja elő és tárolja a meleg vizet a fürdéshez, egy apróbb, átfolyós vízmelegítő pedig a konyhában, a csap fölött készíti a meleg vizet a mosogatáshoz.bojler

Sőt, ma már az is teljességgel természetes számunkra, hogy nem kell messzire elutaznunk egy üzletbe, megtekinteni a kínálatot és a paramétereket. Nem az alapján választunk, hogy mi van raktáron, meg tudjuk rendelni a kívánt típust. Az internet segítségével előre tájékozódhatunk a paraméterekről, nem feltétlenül kell ehhez elmennünk a szakboltig. A kiszállítást nem mi intézzük feltétlenül, ahol a család, szomszédok együtt cipelik fel az emeletre, hanem kiszállítással kérjük a szolgáltatótól.

És a non plus ultra, ma már az is teljességgel elfogadott, ha az ember egy megbízható webáruházból bojler vásárlás révén szerezte be a fűtési technológiát. Persze sokan még ma is idegenkednek az online rendeléstől, de pont egy ilyen termék esetén számos előnye van a netes vásárlásnak. Túlzottan nézni amúgy sincs mit egy bohleren, akár elmentünk az üzletig, akár nem. A méretet, műszaki paramétereket feltünteik a honlapon is, ha a választásban van szükségünk segítségre, beszélhetünk szakemberrel, vagy az ügyfélszolgálattal. Valójában nem feltétlenül szükséges elmennünk a szakboltba.

De nem volt ez mindig így! Vízmelegítő berendezéseket egészen 1896-ig nem gyártottak, tehát addig az emberek tűz felett egy lábasban vagy vödörben melegítették a vizet. A koncepciót pedig már az 1800-as évek elején kitalálták, de az első azonnali vízmelegítőt csak 1868-ben építette meg Benjamin Maughan. Ő a szerkezetét gejzírnek nevezte, mely egy csőrendszer volt, ami alatt egy gázégő biztosította az égést, tehát nagyon hasonlított a mai átfolyós vízmelegítőre – ami azonban nem bojler, hiszen nem volt képes a melegvíz tárolására. Innen azonban már nem volt visszaút! 1889-ben már meg is építették az első valódi bojlert, ami már tárolni is tudta az előállított meleg vizet. Ez óriási előrelépésnek tekinthető az emberiség történetében! Gondoljunk csak bele: enélkül nem lenne olyan, hogy megnyitjuk a csapot és melegvíz folyik belőle. Ami ma már ilyen természetes dolog, az száz évvel ezelőtt még világot megváltó újdonság volt.

Régi bojler

Régi bojler

Bojler vásárlása

Szerencsére száz éves története alatt a bojler egy óriási újdonságból egy teljesen hétköznapi, alap technológiává vált. Ennek megfelelően az ára is barátságos lett, így mindenki megengedheti magának a megvásárlását. Egyedül azt kell eldöntenünk, hogy gáz-, vagy villany bojlert szeretnénk-e venni, illetve milyen tárolókapacitásút, és hogy álló vagy fekvő kivitelt. Általában az emberek álló kivitelt szoktak vásárolni, ami a hatékonyabb konstrukció, de vannak esetek, amikor csak fekvő bojler fér a helységbe.

A legjobb, mint mindig, ha szakember tanácsát kérjük a vásárláskor.

modern bojlerÉs modern kistestvére

The following two tabs change content below.

AdamDesign

Latest posts by AdamDesign (see all)