A bojler szó az angol boiler szóból ered, melynek jelentése: forraló. Ez elég sokat el is árul a készülék funkciójáról: háztartásban felhasznált meleg vizet állít elő, tárol és tart melegen. A hagyományos bojlerek fűtőanyag (elsősorban földgáz) elégetésével nyerik az energiát a víz felmelegítéséhez. Létezik azonban ma már elektromosságot használó villanybojler, sőt, napenergiával vagy hőszivattyúval működő bojler is.

A bojler eredete

Ma már mi sem természetesebb, mint a lakásunkba egy megbízható webáruházból bojler vásárlás. Sőt, van hogy egy gázbojler állítja elő és tárolja a meleg vizet a fürdéshez, egy apróbb, átfolyós vízmelegítő pedig a konyhában, a csap fölött készíti a meleg vizet a mosogatáshoz.

Régi bojler

Régi bojler

De nem volt ez mindig így! Vízmelegítő berendezéseket egészen 1896-ig nem gyártottak, tehát addig az emberek tűz felett egy lábasban vagy vödörben melegítették a vizet. A koncepciót pedig már az 1800-as évek elején kitalálták, de az első azonnali vízmelegítőt csak 1868-ben építette meg Benjamin Maughan. Ő a szerkezetét gejzírnek nevezte, mely egy csőrendszer volt, ami alatt egy gázégő biztosította az égést, tehát nagyon hasonlított a mai átfolyós vízmelegítőre – ami azonban nem bojler, hiszen nem volt képes a melegvíz tárolására. Innen azonban már nem volt visszaút! 1889-ben már meg is építették az első valódi bojlert, ami már tárolni is tudta az előállított meleg vizet. Ez óriási előrelépésnek tekinthető az emberiség történetében! Gondoljunk csak bele: enélkül nem lenne olyan, hogy megnyitjuk a csapot és melegvíz folyik belőle. Ami ma már ilyen természetes dolog, az száz évvel ezelőtt még világot megváltó újdonság volt.

modern bojler

És modern kistestvére

Bojler vásárlása

Szerencsére száz éves története alatt a bojler egy óriási újdonságból egy teljesen hétköznapi, alap technológiává vált. Ennek megfelelően az ára is barátságos lett, így mindenki megengedheti magának a megvásárlását. Egyedül azt kell eldöntenünk, hogy gáz-, vagy villany bojlert szeretnénk-e venni, illetve milyen tárolókapacitásút, és hogy álló vagy fekvő kivitelt. Általában az emberek álló kivitelt szoktak vásárolni, ami a hatékonyabb konstrukció, de vannak esetek, amikor csak fekvő bojler fér a helységbe.

A legjobb, mint mindig, ha szakember tanácsát kérjük a vásárláskor.

The following two tabs change content below.

AdamDesign

Latest posts by AdamDesign (see all)