Az Opencart rest API szókapcsolat első hallásra egy laikus számára természetesen nem mond semmit. Egy informatikus, de még inkább egy programozó számára már annál sokat mondóbb az Opencart rest API kifejezés. Nekem, a témában járatlan egyénnek is csak véletlenül tévedt utamba ez a zsargoni kifejezés. Életemben először akkor, amikor programozó haverom megkérdezte tőlem, hogy:
„Mond Neked valamit az a kifejezés, hogy Opencart rest API?” , mire én értetlenül:
„Nem igazán. Mi a fene lehet az? Gyenge angol tudásommal és ilyetén humorommal csak az jut eszembe, hogy: nyílt kártyákkal rest játszani egy apuka … Stimmel? :)
Kompetens barátom enyhe mosollyal a száján felvilágosított:
„Nem :) . Az Opencart rest API teljesen mást jelent. Nincsen szó titkolózó családapáról. Egy programozási platformról annál inkább, pontosabb nevén egy alkalmazásprogramozási interfészről beszélünk. Az OpenCart tulajdonképpen egy webáruházaknak fejlesztett motor, ami a felhasználók számára ingyen van.”
Akkor tehát:

„Az Opencart rest API webáruházaknak ingyen fejleszt motorokat?”

Akkor nagyon gyorsan csinálok egy webáruházat és megtanulok motort is vezetni, hogy Opencart rest API által fejlesztett a saját webáruházamban kirakhassam jó pénzért az ingyenes motorokat – dörzsöltem a tenyerem! Kinn lesz a tábla, miszerint:
„Opencart rest API motorok jó áron!”
Haverom tájékoztatott, hogy ez azért így nem állja meg a helyét. Az Opencart rest API nem egy ingyen motorokat utánam hajigáló webáruház.  Az Opencart rest API tulajdonképpen egy programozók által használt elnevezés, amivel olyan programokat jelölnek gyűjtőnévként, amelyek egy webáruház teljes működésének kereteit és struktúráját tartalmazzák, és ha én is akarnék magamnak egyet, le tudnám ingyen tölteni és persze formázgatni is tudnám anélkül, hogy külön meg kellene bíznom egy programozó gárdát, akik leprogramoznák nekem teljesen elölről az egész webáruházat.

Az Opencart rest API jelentősége

Olyanok érdeklődnek egy ilyen program után, akik nem értenek hozzá, nincsen web-programozói tapasztalatuk, hogy teljesen az elejéről megcsináljanak egy webáruházat. Az Opencart rest API képes mindezt megtakarítani számunkra. Megállapíthatjuk tehát, hogy az  Opencart rest API felület azoknak kell(het), akit a fenti problémák, hiányosságok valamelyikével, vagy akár azok közül több említett tényezővel küszködnek és ez megakadályozza őket abban, hogy elkészítsék a webáruházukat, feltölthessék oda az eladni kívánt áruikat, majd élvezzék az így generálódott eladások hasznát. Sokféle program és programozói felület létezik, de a paramétereit és a lehetőségeit tekintve elmondhatjuk, hogy az Opencart API egy igazán más kategória. Valóban képes arra, hogy megspóroljon nekünk rengeteg időt, tetemes mennyiségű energiát és nagyon-nagyon sok pénzt, amit helyettünk a fejlesztői már megtettek és bele is raktak..

„Hogy kerülhet fel az Opencart rest API felhasználói felülete az én gépemre?”

Ezt még én is megkérdezhetném, hiszen alapvetően nem ez a szakmám és dunsztom sincs, hogyan kell egy ilyet „leprogramozni”, az ebbéli rutinomról meg inkább szót se ejtsünk, hiszen nincsen olyanom. De mégis akkor hogyan futhat nálam is egy ilyen Opencart rest API dolog? Hozzáértő barátom elmagyarázta és így kiderült már útközben számomra is, hogy az Opencart rest API megalkotói úgy csinálták meg a keretprogramjukat, hogy az valamennyi ismert és használatos programnyelvhez passzoljon, vagy másként fogalmazva, hogy az Opencart rest API alapvetően egy programnyelvektől független keretprogram legyen, ami igény szerint szinte bárhová telepíthető. A tapasztalat az mutatja az érdemi felhasználói körökben, hogy tulajdonképpen úgy hozták ezt létre, hogy akár olyanok is tudnak vele dolgozgatni, akik nem feltétlenül értik a belső működését, kódolását és mondhatni, hogy  egyéb programnyelveket sem ismernek. Másként, vagy még egyszerűbben fogalmazva: nem előfeltétel, hogy értsük és ismerjük a benne lévő programnyelvet és a benne folyamatosan futó belső folyamatokat sem.
Tulajdonképpen ideális programfelület! Ha képzetlen vagyok is, akkor is ügyesen tudok vele dolgozni. Tehát Opencart rest API nem is annyira rest…

opencart api

Az Opencart rest API nem rest, hogy megtakarítson nekem?

Valóban nem rest. Sőt! Egy webáruháznak az elkészítése nem csak a programnak a megírását foglalja magába annak megannyi munkaórájával – ami önmagában is rengeteg idő -, hanem tartalmazza a programtervezés folyamatát is, ami a programírás tulajdonképpeni előzménye is. Tehát megtervezni egy ilyen programnak a működését, majd a megírását úgy, hogy az majd működjön is, nem piskótatekercs! A témakör mély ismerete szükséges minden ilyenhez, ezért nagy rutinnal kell rendelkezni mind a programozott szoftvertípusok piacán, mind a programokat író programozók szakmai rutinját beleértve. Ha pedig már készen van a program, azt még tesztelni is kell ám, a soron következő lépések előtt. Az először végrehajtott  tesztek során kiderül, hogy amit idáig megcsináltak, az mennyire működőképes. Egy ilyen Opencart rest API felületének a megtervezése, majd annak a megírása során nyilván az Opencart API programkategóriában az igazán nagy rutinnal bíró fejlesztőket és programírókat szeretnék maguk mellett tudni az ilyen cégek.

Mi van még az Opencart rest API tarsolyában?

Pár dolog természetesen akad még, ami szerethetővé teszi az Opencart rest API felületének működését. Akár más más gépekről is hozzáférhetünk az Opencart rest API működéséhez – a környezettől függően részleges, vagy akár teljes funkcionalitással. Ez nyilván függ az alkalmazástól és az adott applikációtól. Gond nélkül működhet okos-telefonról, vagy akár a  tabletünkről is, a rá letölthető applikációkkal. Tehát például adott egy webáruház. Ilyenkor akár az okos-telefonunkról a rajta lévő alkalmazás segítségével fel tudjuk tölteni az új áruk fotóit.

The following two tabs change content below.

AdamDesign

Latest posts by AdamDesign (see all)